Paragraaf bedrijfsvoering

Algemeen

Terug naar navigatie - Algemeen

Omschrijving (toelichting)

In deze paragraaf geven we inzicht in de ontwikkelingen van de gemeentelijke organisatie. Veranderingen in het primaire proces vragen om aanpassingen in de bedrijfsvoering. We passen de bedrijfsvoering continu aan om onze dienstverlening beter te laten aansluiten op de wensen van onze inwoners. 

Organisatieontwikkeling gemeente Heeze-Leende

Terug naar navigatie - Organisatieontwikkeling gemeente Heeze-Leende

Omschrijving (toelichting)

Om voorbereid te zijn op de toekomst zijn er een aantal strategische bouwstenen in 2023 vastgesteld. Deze zijn als volgt: 
•    De bestuurlijke visie is in februari 2023 door de raad vastgesteld;
•    De omgevingsvisie is in juni 2023 vastgesteld;
•    In het najaar van 2023 is de ambtelijke visie vastgesteld in de organisatie.

In 2025 wordt de strategische personeelsplanning voortgezet in een beheers cyclus. Dit zorgt voor de ontwikkeling van de kwaliteiten van de toekomst voor het personeel. Dat betekent in gesprek te zijn over de individuele, team en organisatieniveau ontwikkelingen. Concrete actieplannen vanuit de speerpunten voor de organisatie worden uitgevoerd. Daarmee wordt beoogd de kennis in de organisatie beter te borgen, een aantrekkelijk werkgever te zijn en te blijven en persoonlijke ontwikkeling te agenderen.  

In 2025 ligt de nadruk op het verder door vertalen van de visies naar de strategie en waar nodig bijsturen. Tevens krijgt het borgen en beheren van de strategie in de organisatie, op verschillende wijzen, wederom de aandacht. Daardoor wordt de strategie steeds meer verankerd in de organisatie en kan de organisatie uitvoering geven aan de visies. Op deze wijze wordt ingespeeld op de bouwstenen waarin de maatschappelijke opgaven zijn weergegeven. 

Eind 2025 zal de organisatie zich voorbereiden op de verkiezingen. Een staat van de gemeente zal worden opgesteld met daarin de resultaten van de afgelopen bestuursperiode en de stand van zaken eind 2025. 

Personeel

Terug naar navigatie - Personeel

In onderstaande tabel is een totaaloverzicht opgenomen van de salarissen en inhuur van tijdelijk personeel (excl. Vergoeding van raadsleden). Tevens is aangegeven hoe de personele lasten zijn verdeeld over de programma's. 

Tabel 8.0 Salarissen en inhuur

Bedragen x € 1.000

Rekening 2023 Primitieve begroting 2024 Begroting na wijzigingen 2024 Begroting 2025 Begroting 2026 Begroting 2027 Begroting 2028
Salarissen 6.663 8.134 8.207 8.497 8.727 9.054 9.395
Inhuur 1.518 552 553 547 556 565 574
Totaal 8.181 8.686 8.759 9.044 9.283 9.620 9.969
Verdeling naar programma:
1 Dienstverlening en bestuur 2.493 2.051 2.040 2.628 2.724 2.822 2.924
2 Wonen, bedrijven en recreëren 3.618 4.512 4.642 4.197 4.256 4.407 4.565
3 Samen leven en participeren 2.070 2.123 2.078 2.219 2.304 2.390 2.480
Totaal 8.181 8.686 8.759 9.044 9.283 9.620 9.969

Vanaf 2025 zal de regeling woon-werkverkeer vergoeding van kracht gaan. 

Organisatieontwikkeling A2 samenwerking

Terug naar navigatie - Organisatieontwikkeling A2 samenwerking

Omschrijving (toelichting)

Sinds 2004 werken de gemeenten Cranendonck, Heeze-Leende en Valkenswaard samen op het gebied van bedrijfsvoering en het onderdeel Werk & Inkomen. Hiervoor is een samenwerkings¬verband opgezet: de Gemeenschappelijke Regeling A2-samenwerking, kortweg GRSA2. Diverse, van de hieronder genoemde, ontwikkelingen worden door deze organisatie vormgegeven. De begroting vormt hiervoor het kader.

Begroting
Gezien de afnemende budgetten zijn, in de aanloop naar de GRSA2-begroting, diverse voor¬stellen on hold gezet; dit terwijl het op orde krijgen van de basis steeds meer investeringen vergt. 
Het gevolg is dat er prioriteiten gesteld moeten worden door de GRSA2, waardoor de dienstverlening verder onder druk komt te staan. De (afgeslankte) begroting van de GRSA2 is voorgelegd aan de gemeenteraden. 
Verdere investering in professionalisering opstelling begroting
De begroting 2025 is mede met de rapportagetool (Pepperflow) opgesteld. Het geeft een beter inzicht in de opbouw en samenstelling van de budgetten voor de budgethouders en biedt de mogelijkheid om met meerdere medewerkers tegelijkertijd het begrotingsbestand op te bouwen. Ook in 2025 zal hier verder in geïnvesteerd worden, door structureel capaciteit vrij te maken voor de verdere ontwikkeling van deze rapportagetool. 

Human Resources (HR) 
De huidige arbeidsmarkt staat erg onder druk en het invullen van (cruciale) functies wordt steeds moeilijker. Het is nog meer van belang om een prettige werkgever te zijn, waar ruimte is voor (persoonlijke) ontwikkeling. Een organisatie waar medewerkers trots op zijn en zich met plezier voor inzetten. Om voor de 4 organisaties passende HR ondersteuning te realiseren, is HR druk bezig om de processen toekomstbestendig in te richten, hierbij taken en verantwoordelijkheden te bepalen en het systeem te optimaliseren. De aanbesteding E-HRM is nu gaande en in het 1e kwartaal 2025 vindt de gunning plaats, waarna de implementatie vorm gegeven gaat worden. HR is verder wet- en regelgeving aan het implementeren en eigen regelingen aan het actualiseren en optimaliseren. Denk aan medewerkers: Opleiding & Ontwikkeling & Vitaliteit in het kader van behoud. Actualisatie arbeidsvoorwaarden blijft ook een actueel thema. Daarnaast adviseert en ondersteunt HR het lijnmanagement actief bij o.a. Strategische Personeelsplanning, verzuim, arbeidsmarkt, in-, door- en uitstroom, medewerkers onderzoek en het implementeren van CAO-wijzigingen.

Informatiebeveiliging 
Bijna alle gemeentelijke processen kunnen niet meer zonder een goede digitale ondersteuning. De risico’s rondom cybersecurity nemen steeds meer toe en criminelen worden steeds inventiever om data te stelen of te gijzelen. Als er één terrein is waarvoor geldt dat ervaringen uit het verleden geen garanties geven voor de toekomst, is dat digitale veiligheid. Digitale veiligheid vraagt een voortdurende en complexe evenwichtsoefening om uiteenlopende belangen, digitale dreigingen en digitale weerbaarheid in balans te krijgen of te houden. Ondanks alle inspanningen zijn cyberincidenten niet altijd te voorkomen. 
In 2025 worden verdere stappen gezet om te voldoen aan de nieuwe Baseline informatie¬beveiliging Overheid, kortweg BIO 2.0; deze BIO vormt het basisnormenkader voor alle overheidslagen (Rijk, gemeenten, provincies en waterschappen) en sluit aan op de bestaande ISO-standaarden (27001 en 27002). De overheid heeft zich verplicht de BIO te implementeren, zodat burgers kunnen vertrouwen op een goede beveiliging van gegevens. 

Eenduidige Normatiek Single Information Audit 
ENSIA (Eenduidige Normatiek Single Information Audit) is ontstaan vanuit een gezamenlijk initiatief van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Infrastructuur en Milieu, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het doel van ENSIA is om tot een zo effectief en efficiënt mogelijk ingericht verantwoordings¬stelsel voor informatieveiligheid te komen, gebaseerd op de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO). Jaarlijks worden zeven informatiesystemen geëvalueerd, aan de hand van een toetsingskader. Dit kader is mede tot stand gekomen door het ministerie van BZK.
Diverse basisregistraties worden daarbij getoetst, zoals de Basisregistratie Personen, Adressen en Gebouwen, grootschalige Topografie en Ondergrond. Daarnaast wordt aandacht geschonken aan de paspoortuitvoeringsregeling en de digitale persoonsidentificatie. ENSIA helpt gemeenten in één keer verantwoording af te leggen over informatieveiligheid gebaseerd op de normen die gelden voor de Nederlandse overheid, de Baseline Informatie¬beveiliging Overheid (BIO). Met ENSIA sluit de verantwoording over informatieveiligheid aan op de planning en control-cyclus van de gemeente.
Interne Controle, rechtmatigheid en frauderisico 
Om een rechtmatigheidsverantwoording te kunnen opstellen, zijn de eisen afgelopen jaar vanuit de accountant aangescherpt. Een steekproefmodel is inmiddels aangeschaft en geïmplemen¬teerd; dit model vormt de basis voor de controle 2024 en 2025. De daadwerkelijke controles worden uitgevoerd door het team Auditing & Control (van de GRSA2) voor de vier organisaties. 
De werkzaamheden van genoemd team zijn gericht op het toetsen en optimaliseren van de diverse financiële bedrijfsprocessen, inclusief de informatievoorziening. Daarbij wordt onder andere gekeken naar de processen rondom inkoop- en aanbesteding, personeel, grondexploitaties en de diverse processen van het sociaal domein. 
Er wordt actief gestuurd op de opvolging van aanbevelingen vanuit het team Auditing & Control. Ditzelfde geldt voor de aandachtspunten van de accountant uit hun Managementletter en het verslag van bevindingen.
 
Belastingen
Om goede aanslagen te kunnen opleggen, is het van belang dat de brongegevens juist en volledig zijn. Koppelingen met andere systemen, zoals de BAG (Basisadministratie Adressen en Gebouwen) blijven aandacht vragen. In samenspraak met de waarderingskamer vinden enkele verfijningen/aanpassingen van het waarderingsmodel plaats. 

Gegevensbeheer Basisregistraties
De focus voor ons blijft op de kwaliteit van de data en op het onderling met elkaar afstemmen van de data in de (verschillende) basisregistraties om de actualiteit, volledigheid en betrouwbaarheid te kunnen (blijven) borgen. De verwachting is bijv. dat de BAG- en de WOZ-basisregistraties meer en meer van dezelfde databronnen gebruik zullen moeten gaan maken.
Externe ontwikkelingen richten zich o.a. op het federatieve stelsel en de doorontwikkeling van de geografische-basisregistraties (kortweg GEO). Het is de bedoeling dat data ook uitgewisseld kan worden met andere dataregistraties zoals bijvoorbeeld het UWV, DUO enz. Maar ook voor het data gedreven werken binnen de gemeenten m.b.t. grote maatschappelijke opgaven, zijn de gegevens van deze GEO-basisregistraties belangrijk. 
De ontwikkelingen binnen de gemeenten, denk aan woningbouw, hebben effect op de werkzaamheden bij gegevensbeheer in de GRSA2, maar ook de toename in het aantal informatieverzoeken die we de afgelopen jaren al zien zullen impact hebben.

Informatie-/archiefbeheer
Het informatie- en archiefbeheer valt onder de toezichthoudende rol van de Provincie. Het oordeel in de afgelopen jaren was dat ons informatie- en archiefbeheer niet voldoende op orde was, waarvoor er een plan is opgesteld gericht op verbeteringen. De eerste resultaten in 2024 zijn positief, maar er moeten nog stappen gezet worden. 
In het verbeterplan staat o.a. de invoering van een kwaliteitszorgsysteem, een structuur waarmee rapporten worden gemaakt en waarmee de kwaliteit van documentatie gemeten wordt en het informatiebeheerplan. 
Diverse archiefplaatsen (bijv. op schijf/netwerk) moeten worden overgebracht naar het centrale e-depot.  In de nieuwe archiefwet (waarschijnlijk 2025) wordt de overbrenging van 20 jaar naar 10 jaar verkort. Dit betekent dat er iedere 10 jaar overgebracht moet worden. Dit proces is specialistisch en zeer arbeidsintensief werk waarvoor extra capaciteit nodig is. 

I&A visie / ontwikkelingen
Begin 2024 is de nieuwe I&A visie voor 2024-2027 vastgesteld, die als verbindende kapstok ingezet wordt om snel in te kunnen spelen op maatschappelijke en technologische veranderingen. We zijn hiermee gestart onder de vlag “Samen bouwen aan digitale duurzaamheid, waar innovatie verbindt en data inspireert”. 
In de met de visie samenhangende projectenportfolio zijn alle bekende I&A projecten en ontwikkelingen opgenomen op de thema’s: 


-    Dienstverlening en bereikbaarheid
-    Samenwerken, harmoniseren & proces optimalisatie
-    Informatie toegankelijkheid en transparantie
-    Data gedreven gemeente en regie op gegevens
-    Digitale veiligheid, privacy & bewustwording
-    Digitaal-vaardige organisatie
-    Optimale ICT-werkomgeving
-    Nieuwe wetgeving

De financiële uitdagingen waar we als gemeentelijke organisaties mee te maken krijgen in deze periode, zullen zeker invloed gaan hebben op de uitvoering van de verschillende projecten. Ook hier zullen we met elkaar keuzes moeten maken en prioriteiten moeten stellen 

Plaats- en tijdonafhankelijk werken (PTOW)
De beschikbaarheidseisen aan informatiesystemen nemen steeds meer toe en sinds Corona is het steeds meer gemeengoed geworden om (deels) thuis te werken. Daarnaast eisen processen een steeds krachtigere ICT-ondersteuning. Om al deze ontwikkelingen te kunnen blijven volgen, ondersteunen en mee te groeien biedt de huidige omgeving onvoldoende mogelijkheden. Daarom zal in 2025 verder ingezet worden om de huidige omgeving te vervangen en medewerkers te voorzien van hybride werkplekken met mobiele apparaten (zoals laptops) om zowel thuis als in de gemeentehuizen goed te kunnen werken.
 
Harmonisatie applicaties
Ook in 2025 zullen we daar waar de kansen zich voordoen inzetten op harmonisatie van ons applicatielandschap. Dit betekent dat wij bij reguliere vervangingen van bestaande applicaties (vanwege rechtmatigheidseisen en/of technologische ontwikkelingen) allereerst rekening houden met het borgen van de continuïteit van de dienstverlening en daarbij harmonisatie als uitgangspunt stellen.
Harmonisatie werkt ook door in het beheer van applicaties, denk bijv. aan het centraal of decentraal inrichten/beheren van processen. Zo is in 2024 is veel effort gestoken samen met de gemeenten om de inrichting van de VTH-applicatie voor vergunningverlening te optimaliseren in relatie met de omgevingswet. Een uitdaging wordt hier nog onderkent op de borging van het beheer van de overige ketenapplicaties in het ruimtelijk domein. Dit zal ook verder in 2024/2025 nog aandacht vragen van ons allen. Het maken van stappen in het harmonisatievraagstuk vraagt continue aandacht.